17 Eylül 2010 Cuma

We Were Soldiers - Bir Zamanlar Askerdik


2002 yılında gösterime girmiş bir Randall Wallace filmi We Were Soldiers. Savaş karşıtı bir film oluyormuş kendisi, öyle söylemişlerdi çıktığında. Son yirmi yıldaki tüm savaş filmleri savaş karşıtı film oldu zaten.

Savaş filmi savaş filmidir kardeşim. Savaş karşıtıysan, savaş filmi yapmazsın. İnsanları savaştan soğutma amaçlı film yapamazsın. Zaten savaş karşıtı olan adam, savaş filmine de gitmez, savaş karşıtı filme de. Senin çektiğin savaş karşıtı filme kana susamış, havada uçan kollar bacaklar seyretmek isteyen adamlar geliyor zaten. Ben de o yüzden izliyorum. Şiddet için. Bakalım ne kadar iyi yapmışsın şiddeti?

Daha sonra Ölüm Vadisi olarak adlandırılacak olan gözleri bozacak derecede yeşil ve huzurlu bir bölgesinde geçiyor Vietnam'ın. Barış ve huzur götürmek için bu topraklara ayak basan 400 genç ve cesur Amerikan baba, oğul ve kocanın 2000 sinsi, yaygaracı ve toprakta yetişmiş anasız babasız Vietnam askerine karşı verdiği mücadeleyi anlatıyor film. Savaş karşıtlığı ile ön plana çıkan bu yapımda bolca da "Ya biz Amerikalılar ne kadar yüce insanlarız; bir karşılık beklemeden dünyanın her yerine barış götürmek adına karımızı çocuğumuzu evde bırakıyoruz, ölüyoruz falan kıymetimizi bilseler bari" mesajı alıyoruz. Sürekli bir "Hanımla çocuğa selam et benden, bayramda merazırımı ziyaret etsinler, üç Kulhüvallah bi Elham okusunlar" türünden sömürü. Spoiler vermek gibi olmasın; napalm bombalarıyla, ağır makineli tüfeklerle bayağı bir barış getiriyorlar filmin sonunda.

Bu kadar bahsederek hakettiğinden kat kat fazla bahsettiğim bu filmi ne için izleyelim diyen olursa verecek pek olumlu bir yanıtım yok. Kariyerinin en şevksiz Mel Gibson'ını, kariyerinin en iğreti rolünde Greg Kinnear'ı ve tam da ufak bir ivme yakalamış, gözlerimiz her yeni filmde yavaş yavaş aramaya başlamış Barry Pepper'ın çöküşünün nasıl başladığını görmek için izleyebiliriz. Yönetmense sadece birkaç görsel fikir üzerine çekmiş bu filmi; orası çok belli. Onları da izleyin (napalm sahnesi, havan topunun soğutulması, işaret fişeği sahnesi...). Ya da izlemeyin, daha iyi olur. Fragmanını izleseniz yeter de artar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder